Trip To Thailand (:

 

Hye bloggers semua . Hari nih amat letih bagi Fyqa . Kaki sakit , perut sakit , hati sakit , segala-galanya sakit . Amat sakit . Walaupun sakit , tetap senyum (: Hmm , tak patut tunjukkan sakit kita tuu kan . Chill ja . Hmm , penat sebab hari nih baru sampai rumah . Semua sedia maklum Fyqa memang dah lama tak update blog nih , tengok tarikh last entry pown taw kan . Fyqa baru balik dari Thailand . Negara Nickhunn wei ! Hehe . 

First , negara Thailand memang berbeza dengan negara kita Malaysia nih . Cupss , kepada yang dah taw and pernah pi Thailand diam ja sudah , jangan banyak mulut . Fyqa just nak kongsi dengan orang yang tataw ja uke . Budaya depa nih memang agak berbeza dengan negara kita . Ada sesetengah yang boleh cakap Melayu , yang tak boleh tuu memang ramai lar kan . Lagi memang susah nak cari makanan halal dekat sana sebab kebanyakan mereka semuanya Christian , Siam or agama lain kot . Kalau nampak budak perempuan or makcik makcik yang bertudung tuu memang confirm lar Islam , boleh masuk makan dekat kedai tuu . Sebab orang Islam Thailand nih belajar dekat pondok so tudung memang confirm lekat dekat kepala . (:

Ehem - ehem , hari first sampai sana lepak-lepak dekat hotel then petang sikit kami gerak pi shopping . Wei , barang memang murah . 100 bath = RM 10 . Oh ya , lupa pulak duit Malaysia jarang orang terima kat sana , ada sesetengah kedai ja yang terima . So tukar duit Thailand bebanyak taw , biar berkepuk kepuk poket tuu , haha . Dekat sana memang banyak pilihan baju baju cantik . Saiz besar , kecil semua ada . Nak yang singkat labuh segala mak nenek ada . Memang banyak sampai Fyqa rambang mata nak beli semuanya . So duit pown kena banyak lar kan . Fyqa bawak duit tak banyak , so Fyqa sempat beli jam 3 pasang , baju 2 pasang , shawl and inner , yang lain ada lar benda kecil kecil yang lekat kat tudung tuu , haha . Hey ,  I also bought a shirt for my baby boo , MR IF . Piweettt , hehe . Nanti baru nak surprisekan dia . Ngeee ^_~

Uke , dekat sana tak ada teksi or bas . Yang ada hanya tuk tuk . Tuk tuk nih lar yang gantikan teksi dengan bas . Paham kan ? Dia macam kereta yang boleh letak barang dekat belakang tuu tapi dijadikan tempat duduk . Boleh muat 6 hingga 8 orang cm tuu lar . Ada atap , kiri kanan terbuka, best kena angin ja . Hehe . Sorang Rm2 ja . Murah kan ? Senang kalau tak ada transport pown , tuk tuk nih ada merata rata . Lagi satuu orang Thailand nih banyak guna kereta macam tuk tuk nih sebab kan depa niaga so senang nak letak barang dekat belakang kereta , kalau moto plak banyak skuter . Comel comel lagi taw . Memang tak ada dekat Malaysia skuter tuu . Sampai Fyqa suruh papa beli bawak balik Malaysia . Heheh .

Selain tuu kan Fyqa cakap semua barang murah , tapi ada jugak benda yang mahal dekat situu . Minyak mahal . Bapak memang sebelum masuk Thailand kena isi minyak full , kalau tidak duit separuh habis bubuh minyak kereta ja . Haha . Makan pown mahal sebab dekat sana kedai Islam tak banyak . Yang kedai halal tak banyak . Sebab tuu ramai pelancung makan tepi jalan ja , gerai kecil kecil yang murah tuu . Sampai dekat Thailand hari tuu , ada lar mamat Siam nih suggest restoran dekat kami , so kami pown pi lar . Pi order tom yam untuk 6 orang makan , daging masak merah , sayur kangkung , telur bungkus , air oren sejag ada lagi lar yang sipi sipi tuu kan . Makan punya makan , minah nih bawak lar bil , bulat mata tengok . Selalunya lepas makan , kami selalu teka harga . Teka kali nih semua tak kena . Harga betul RM 106.00 . Gila , lpeas beli kasut converse aku satu , haha . Lepas tuu makan ala kadar ja lar . Haha .

Last , kami pi round round Songkla , Danok . Tak ada beza pown , semuanya kena guna duit . Shopping , shopping , shopping . Fyqa bawa duit tak banyak so tengok - tengok ja lar . Sampai satuu kedai rayban nih , belek belek lar spek tuu kan , then minta abg Fyqa belikan . Tawar punya tawar abg pown beli lar satuu untuk Fyqa . Yang bestnya , kakak kedai tuu cakap , ' you are beautiful ' . Amboi , kembang punggung Fyqa nih ha , haha . Siap tanya lagi , ' you from Malaysia?' sambil belek-belek shawl Fyqa . Aww, last dapat diskaun rayban . Hehe . Untung kan orang comel cam Fyqa nih , haha . Nak apa pown mudah . Kami pi kedai auntie nih plak . Cakap banyak sangat auntie nih , last Fyqa speak chinese dengan dia . Last beg yang harga RM 200 , dapat RM 100 . Haaa tengok untung tak untung orang boleh banyak bahasa nih kan ? Hehe . So nanti dah kawen , ada anak, hantar anak belajar bahasa asing sama , untung wei . 

Hehe , sampai sini ja lar eh . Kalau nak cerita banyak lagi . Tapi masa tak mengizinkan . Nanti ada masa Fyqa sambung lagi . Dah lar line internet pown lambat so memang terhad . Hmm . See you soon guys . Here are some pic when me and family in Thailand . Take a look .

 
Sebelum masuk Thailand , kena bagi pass sempadan dulu yerr .

Nih President Hotel . 
# Rindu Abg Azhar ):

Nih uniform budak Islam di Thailand (:

Dalam Hat Yai Ice Dome.
# Kaki tangan semua kebas time nih (:

Budak comel di Ice Dome ^^

 
Tuk tuk lebih kurang kereta dekat belakang tuu (:

Nih baju I bought for me and my baby boo, Mr If (:

Tadaa , nih lar skuter skuter comell yang Fyqa cakap tuu (:
# comel kan ? =,=



Fakta penting : Nilai duit Malaysia lebih rendah daripada duit Thailand . 


May Allah bless us (:
Comments
2 Comments

2 Doakan Fyqa Kurus :):

syada said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

Akak fyqaaaa , beli jam sampai 3 . Nak satu bole? Hee

Aini Mohamad ♥ said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

Tiap Tiap tahun Aini pi Thailand :3 . HAHA