Cara Nak Kuruskan Badan




Hye world ! Sebelum update entry tadi, Fyqa terpikir pasal benda nih. Hahah, agak kelakar bayangkan Fyqa jumpa Azril nanti kan. Oh Fyqa gemok :( Hmm, so diet diteruskan tanpa pengetahuan Azril. :) So Fyqa ada sikit tips nak kongsi pasal kuruskan badan nih. Take a look oh =,=


1. Tetapkan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu. Okay cukup lah tuu kan daripada tak turun langsung. Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan orang. Tapi jangan terlalu memaksa jika korang tak mencapai sasaran awal. Jika korang dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan. Peace =)

2. Sebaiknya, lupakan niat korang untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu. Bagi korang yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman. Glutamin nih okay sangat untuk jaga otot okay macam Aaron Aziz tuu, ngeee .

3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan. Korang kena kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.

5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.

6. Tetapkan waktu makan korang setiap hari.



CONTOH

Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,
Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),
Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)
Minum petang (3.30 - 4.00 petang)
Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)


Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.

7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.

8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi. Peace :)

9. Penuhkan hari korang dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.

CONTOH

Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.
Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.


10. Rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.

Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu korang and Fyqa kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal. Weee <3

Selamat Mencuba!


 May Allah bless us (:
Comments
2 Comments

2 Doakan Fyqa Kurus :):

tiaLAURENN said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

hehe , ade cctv mane mane . nak tayang muka yang terdapat jerawat manja nihh , *bunkFACE!
ala ajar lahh tia nak gemuk ? huhu terlampau kurus . hehe . elehh blog puanNAS lagi gorgues . *hehe dah tunang so pangkat puan di naik taraf ! haha

masyiFadz said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

serius nak kurus!...org kate bulan2 puasa adelah tyme y paling baik...heee....