Ciri - ciri Bloggers Yang Tak Profesional



Assalamualaikum , belakangan ini Fyqa kaji jumlah blogger makin ramai. Sumpah ramai gila newbie. Ramai gila orang yang minat dengan dunia blog nih. Dulu Fyqa tak minat pown blog-blog nih, dengar ja kengkawan cakap pasal blog lari pi tepi , haha . Nampak sangat lar kan tak minat. Tapi sekali boleh buka blog sampai ke esok pown tamao tutup. Huhu . Thats why ada peribahasa tak kenal maka tak cinta . Kan Iznoor Faizal kan ? Macam awak mula-mula tackle saia dulu , hehe. Uke stop dah melalut dah nih.

Profesional ? Did u know what is mean by profesional ? Pi tengok kamus dewan muka surat 1233. Sumpah Fyqa tak tipu. Akhir-akhir nih Fyqa tengok ramai blogger yang tak profesional. Uke, ciri-ciri di bawah nih ea.


1. Ciplak Sejibik-sejibik tulisan orang lain. :14:


Tengok tajuk dah taw kan , semua orang tak lari daripada masalah nih. Fyqa pown sama tapi tak sampai tahap yang melampau lar. Contoh hangpa buat tutorial, hangpa copy sejibik-sejibik tutorial blogger lain. Dah lar copy tak reti nak credit dekat tuan punya blog punya tuu. Tuu salah satuu ciri blogger tak profesional langsung. So lu pikirlah sendiri ea. Pikir lar hati tuan blogger tuu sama, kesian dia susah payah nak buat tuto, hangpa boleh senang - senang copy cam tuu ja. At least credit dekat dia sikit apa salahnya. Tuu kan hasil tulisan dia so sedar lar diri hangpa uke. Fyqa berani cakap sebab ada orang copy cara tulisan Fyqa. Malas lar nak bagitaw sapa, tak baik aibkan orang lain. But please cari or reka lar cara tulisan hangpa sendiri. Muak lar tengok copy - copy orang nih. 


2. Maki Hamun Orang Lain :a:

Adoi, yang nih lagi satuu. Tak ada adab punya blogger. Nak cakap profesional tuu langsung tak kot. Perangai subhanallah maki hamun orang ja taw. Pantang sikit kena tegur nak melenting. Kalau ya pown gaduh pasal pakwe ka kayu balak ka tayah sampai nak serang dekat blog uke. Baik yang serang and yang kena serang tuu pown dua kali lima ja. Pikir lar kalau hangpa maki hamun, bila orang baca automatik orang set dalam mind, ee budak nih kurang ajar gila. Hangpa nak cm tuu ? Fyqa tamao. So jagalah nama hangpa sebagai seorang blogger tuu. Hangpa tamao ka jadi femes macam HannaFauzann, Fatin Liyana, Cik Epal and bla bla bla tuu. So jaga mulut, jaga adab. 


3. Copy Icon Comel Blogger Lain. :3:

Yang nih pernah jadi kes hari tuu. Fyqa baca entry sorang blogger nih. Kira dia dalam dunia blog nih lama jugak lar. Then, ada newbie nih copy icon-icon comel dalam blog dia. Yang bestnya newbie tuu siap bagitaw semua orang dia yang edit sendiri icon tuu, dia yang lukis sendiri icon tuu. MashaAllah teruknya perangai hang. Kalau nak apa susah, bagitaw ja terus, blogger tuu boleh lar buat icon baru kalau hang ambil icon tuu. Ishh, nak jugak ngaku buat sendiri segala. Fyqa pernah kena so Fyqa berani tulis. So kalau nak copy apa - apa dari blog orang, boleh tak minta izin ? Senang kan ?


4. Shout Kutuk Dekat Shoutbox Blogger Lain. :7:

Huh, yang nih Fyqa tak pernah kena lar. Tapi kawan Fyqa pernah kena. Bila Fyqa tanya kawan Fyqa nih, dia cakap tak kenal pown budak yang kutuk dia tuu. Yang bestnya dia just kutuk tanpa tinggal link dekat shoutbox so kawan Fyqa tak boleh nak jejak blog budak tuu lar. Adoi, nak jadi Mr Misteri pulak kan. Oarng macam nih seposen pown tak profesional taw. Gedik lar weyh. Haha.  Macam nih pown ada jugak ka? Ishh ishh ishh. Tak ada kerja kot noh. Hey bloggers, Fyqa nak pesan tayah lar nak kutuk blog orang or tuan punya blog. Cermin dulu diri tuu uke. Buat dosa ja kutuk ngutuk nih. Baik jaga mulut tuu. hehe.


5. Suruh Orang Follow Blog. :face13:

Haa, yang nih memang selalu sangat jadi. Tak habis - habis i follow you, follow me back, dushhhh . Macam nak lempang pown ada. haha . Hey , kalau blog hangpa tuu sebagus, sehebat Ben Ashaari, Ayun Ayunar, Wan Hazel tak apa lar jugak nak suruh orang follow. Nih blog pown berat gila, tambah dengan lagu yang memeningkan kepala, tulisan short form yang langsung tak paham, tulisan berekot-ekot macam ular sawa, memang cantik sangat suruh orang follow. Fyqa berani bet tak ada langsung follower larh , haha. Tak caya aci kerat kuku. So kepada newbie yang mencari follower, bloggers senior akan follow kalau dia rasa blog hangpa tuu wajar difollow. Kalau tak, perbaiki lar blog hangpa tuu. Then, pesanan Fyqa. Bila bloggers senior tak follow hangpa bukan bermakna dia sombong tapi memang blog hangpa tuu ada lar yang tak kena. Jangan pulak nak pi cari gaduh dengan bloggers senior tuu uke.


6. Tukar Url Blog Tanpa Beritahu 

Yang nih macam sakai ! Mula-mula suruh orang follow blog, pastuu bila orang dah follow boleh pulak dia tukar link. *&^%$ betul lar kan, haha. Sorry termaki. Kalau ya pown sehari sebelum tukar url blog tuu buat lar pengumuman dulu cakap lar nak tukar ka apa kan. Nih tak, bila orang klik dekat list keluar ayat nih, 'blog not found' mao tak sakit hati. You all yang tukar url blog tanpa beritahu nih memang tak layak digelar blogger profesional. Last-last blog hangpa tak ada orang kunjung langsung padan muka. Haha. Pesanan, tayah lar nak tulis url tuu nama gabung dengan pakwe or makwe hangpa nah. Muak taw ! Geli pown ada. Haha. Lepas tuu clashh mula lar nak tukar url segala bagai. Hang sakit hati, orang lain pown sakit hati sebab follow blog not found. Seri uke, bhahahaha . 


p/s : Ada sesetengah ciri dekat atas nih pernah jadi dekat Fyqa. Kalau nak jadi blogger yang profesional, belajar lagi hal-hal berkaitan dunia blog uke. Semua yang Fyqa tulis dekat atas hanya niat nak kongsi bukan nak aibkan sesiapa. Kalau ada yang terasa, Fyqa minta maaf.  :face64:




Lastly , doakan Fyqa SPM 11A+ (!)

Comments
7 Comments

7 Doakan Fyqa Kurus :):

Cik Azizah said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

haha..budak baru nak belajar blogging la syg...nnti lama2 dorang pon paham lah..hehe

Umar said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

kekek
sempoi gak maksu aku nie
sedap gak membace ner

fifianggun said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

huhu,,,amateur

Mischenta ima said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

yeaaayhhhhhhh :DD

Ten Things I Hate About Me said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

sis . thanks 4 your information ...: )

miszFAZIE said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

nice entry :)

Anonymous said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

Workstation Ford membawa kantor Anda untuk kendaraan Anda , sehingga lebih mudah untuk melakukan bisnis di Houston daripada sebelumnya . Tanyakan Anda Houston dealer Ford mengenai pilihan yang tersedia .rn   rnDengan komputer di -dash dalam pickup Ford atau van , Anda berkendara di sekitar Texas tanpa harus kembali jalur untuk kantor Anda di Houston untuk mengisi formulir atau mengirimkan perintah kerja . Cukup logon ke komputer Anda dari Ford dan memeriksa e - mail , mengisi spreadsheet dan informasi log . Anda Ford Dealer Houston dapat mendiskusikan lebih jauh dengan Anda manfaat dari workstation Ford .

[url=http://motoreviewnow.info/sandberg-volvo/]Sandberg Volvo[/url]