New Tab Bila Klik Any Link



Assalamualaikum , mood Fyqa tengah kacau bilau gila sekarang. So nak hilangkan kusut di kepala hotak nih Fyqa buat tuto yang paling ringkas untuk hangpa semua nah nah .

1. Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript .

2. Copy kod kat bawah nih masuk HTML/JavaScript tadi.

Cara 1 


<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>

Cara 2

1. Dashboard > Design > Edit html .

2. Ctrl + f, cari kod nih   <head> .

3. Copy kod nih pulak bawah   <head> .

<base target='_blank'/> 

4. You are DONE babe !

p/s : Bila dah buat tuto nih , klik lar link mana pown kat blog kamu mesti naik tab baru so tayah susah payah nak back dah kan ? :D

Comments
8 Comments

8 Doakan Fyqa Kurus :):

ツTyra ツ said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

neh utk ape ?

Fyqa Mamadom said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@ツTyra ツ yang nih macam bila klik ja mna2 link dekat blog tyra or sape2 , dia automatik akan naik tab baru , paam tak ? hee :D

afif_az said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

tankayuuuu...hii

Fyqa Mamadom said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@afif_az
welkam welkam (:

Bambam (: said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

tk jadik pommm ;(

Fyqa said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@Bambam (:
nak tgok jadi tak jadi , Open bloggie you, pastuu klik ja mna2 link dy akan direct ke new tab (:

Bambam (: said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@Fyqadh2 , tapi ttp tk jadik . bukan link selain blogspot.com ja bule !

Fyqa said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@Bambam (:
eh, tak tak. mmg bole lar. Fyqa copy paste ja dlm html. jadi pown .