Auto Hide Navbar



Assalamualaikum , hangpa taw dak NAVBAR tuu apa ? Yang nih ha .



So Fyqa nak ajar cara auto hidekan navbar nih. Ada sesetengah orang cakap tak cantik kan ada navbar nih , cm ganggu ja. So jum kita auto hidekan, dia jadi tak nampak tapi bila letak cursor dekat situu dia ada balek. men nyorok - nyorok gituu. Hehe, lets start sayangg.

Mula - mula pi kat Dashboard > Design > Edit HTML.

CTRL + F untuk cari kod <b:skin><![CDATA[/*

Copy code yang Fyqa bagi dalam kotak tuu dekat bawah <b:skin><![CDATA[/*

#navbar-iframe{opacity:0.0;filter:alpha(Opacity=0)} 
#navbar-iframe:hover{opacity:1.0;filter:alpha(Opacity=100, FinishedOpacity=100)}


Nanti jadi mcm nih.


Kalau nak hilangkan terus pown boleh navbar tuu .
Masukkan code nih dekat bawah code tadi tuu jugak .


#navbar-iframe {
height:0px;
visibility:hidden;
display:none;
}

Patuu preview dulu takut tak jadi .
Then save ja lar. Senangkan ?
Hadiahkan LIKE utk Fyqa taw :D

Comments
7 Comments

7 Doakan Fyqa Kurus :):

Syed Hilmi Syed Yahya said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

thanks for the tutorial....dh try wt,dan menjadi...thanks sangt2 coz share idea...huhu

Fyqa Mamadom said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@Syed Hilmi Syed Yahya
you are most welkam. tak sangka ad jugak yang nak tengok tuto fyqa , haha ;D

iffah nabilah said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

alaa . nape eak try buat mcm2 byk yg tak jadi ?? fenin den .

Fyqa said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@iffah nabilah
hmm, sorry lar maybe fyqa buat iffah tak paam ): Susa sikit Fyqa nak terang. Iffah tgok gamba contoh atas tuu uke. Paste kod bawah dotted line tuu .

iffah nabilah said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

oraitt . thanks tau . btw , dah mau dah semalam . explore sendiri cube2 letak kt tempat lain , mau dah . hehehe . :DD

Fyqa said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

@iffah nabilah
gitu lar kena pndai2 godek, hehe .

Cucu Opah said... Best Blogger Tips[Hit You Back !]Best Blogger Templates

Thanks 4 the tutorial kak fyqa :D